Om oss

Vackra dukningar, glas som klirrar och doften av mat som sprider sig i alla rum. Stämningen är varm, gemytlig och en positiv förväntan ligger i luften. 

Allt började när Jonas Jäderberg var barn. Han hade många omkring sig som var mycket kunniga och duktiga på både matlagning och efterrätter. Under 1950-talet drev farmor Leila det omtyckta caféet Blå Triangeln, på Södermalmstorg i Gävle. När spårvagnarna åkte förbi utanför så skramlade kaffekopparna inne på fiket. 

Även hans mormor var en av dem som kunde laga goda saker i köket. Matlagning var hennes stora passion, och hon älskade att arrangera stora middagar där hon själv lagade all mat från grunden. Det var många rätter, och recepten hade hon experimenterat fram under åren. Rätter hon med stolthet bjöd sina närmaste på. Uppskattningen lät inte vänta på sig. Två gånger om året var det släktträffar. Därefter arrangerades även stora middagar för morfars företagskunder och gemensamma vänner. När mormor sedan gick bort, tog hennes syster vid och höll traditionen med släktträffarna levande.  

Jonas förstod tidigt vilken central roll god mat spelar i sociala sammanhang och på högtider. Något som senare skulle bana vägen för den karriär han valt idag. Catering i Gävle.

När det var dags att välja program inför gymnasiet, var valet enkelt för Jonas. I Sandviken erbjöds en treåring utbildning i restaurangskola. Där fick han lära sig hur olika smaker, texturer och råvaror passar ihop, samt förfina och bredda sina kunskaper. 

Sedan dess har han arbetat med att laga mat i över 25 år, i både privata och professionella sammanhang. Han har både känsla, kunskap och erfarenhet av att arbeta med kvalitet i alla led. En passion som vuxit fram är att bygga om gamla recept för att lyfta de enskilda smakerna på ett elegant sätt.   

År 2017 grundade Jonas Jäderberg cateringföretaget i Gävle J Food och 2023 bytte namn till Smakarv i Gävle som idag består av far och dotter. Jonas och Tess Jäderberg. 

På sidan av sitt företag arbetar Jonas som lärare på Polhemsskolans Restaurang- och Livsmedelsprogram i Gävle. Tess är en av eleverna på den treåriga utbildningen. Precis som Jonas Jäderberg som gått i fotspåren av tidigare generationer, har Tess varit med sin pappa i köket under uppväxten. Hon har först tittat på, lärt sig och sedan experimenterat själv.

– Det är roligt att testa olika matkombinationer, men även att göra vackra uppläggningar. Att färger och former harmonierar är viktigt. Man äter inte bara med gommen utan även med ögat, säger Tess Jäderberg. 

Det som skiljer Smakarv i Gävle från andra cateringfirmor är att de förutom catering, kan erbjuda en kock på plats, hemma i någons privata kök. Finns önskemål om specifika ingredienser så skräddarsyr Smakarv i Gävle menyn därefter. Om så önskas står vi även för dukning och jobbar med hela presentationen som textur, smaker, färger och uppläggning utifrån tema, säsong, högtid och önskemål. Allt, för att lyfta både smakupplevelsen och middagen till en helt ny nivå.